Praktijk Blessed Be – Pepine van den Berg

Brainspotting

Waar je naar kijkt, beïnvloedt hoe je je voelt ~ David Grand, PhD

Brainspotting reguleert op diepgaande, maar zachte wijze het brein en lichaam.

Wat is Brainspotting?

Brainspotting is ontdekt door David Grand. Kijk hiernaast of onderaan de pagina (mobiel) naar verschillende video’s.

De meerwaarde van Brainspotting is in David Grand’s eigen woorden:

“Brainspotting is designed for efficiency. Every session is important and each session stands on its own. Laser-like efficiency is possible when you are processing on a brainspot, as it holds the brain’s attention on the precise brain region that needs the healing.”

Brainspotting is gericht op het oplossen van die gebieden in het brein en lichaam waar traumatische en emotionele gebeurtenissen liggen opgeslagen en vastgehouden in tijd en plaats. (unprocessed memory)

Dit vasthouden kan leiden tot allerlei klachten waar je vaak geen verklaring voor hebt, omdat de gebeurtenis zelf al voorbij is. In Brainspotting noemen we dit disregulatie.

Door Brainspotting gaat je brein zelf weer reguleren. Zonder in te vullen, zonder te sturen en zonder vooropgezet plan. We gaan binnen Brainspotting uit van het uncertainty principle, het onzekerheidsprincipe. Het brein heeft oneindig veel neurologische verbindingen, die ook een connectie hebben in het lichaam. We kunnen niet op voorhand sturen en weten welke verbindingen aangesproken dienen worden om te kunnen helen. Je brein weet het alleen zelf. We hoeven hier alleen ruimte aan te geven en dan gaan we van disregulatie naar regulatie.

De toegang tot een brainspot krijg je via de ogen. David Grand zegt: “where you look, affects how you feel”.

Hoe werkt brainspotting in de praktijk?

We zitten tegenover elkaar en bespreken samen kort waar je aan wilt werken. Door het praten voel je al wat activiteit in je lichaam. Met deze activatie gaan we werken en zoeken we samen de oogpositie op die met deze activiteit correspondeert. Door het gebruik te maken van een pointer (een aanwijzer) kun je je oogpositie makkelijk vasthouden. Ik kan ook de oogpositie voor jou zoeken door de pointer in je blikveld te bewegen. Je ogen en lichaam geven zelf aan waar er activiteit is.

Als we de oogpositie hebben gevonden dan blijf je naar de pointer kijken. Als je het prettig vindt, luister je daarbij naar bilaterale muziek.

Ondertussen blijf je gewaar wat er gebeurt bij jezelf terwijl ik in stilte bij je aanwezig ben. Dit zorgt voor een raamwerk, het dual attunement frame, waarin het therapeutisch proces ongestoord kan plaatsvinden. Je mag delen wat er met je gebeurt, maar dit hoeft niet. Het is niet ongewoon dat er lange stiltes vallen tijdens dit proces.

Je brein en het lichaam weten precies hoe ze zelf weer in evenwicht kunnen komen en we hoeven alleen maar op dit proces te vertrouwen en hier ruimte aan te geven. Is een brainspot opgelost na een of enkele sessies, dan is deze blijvend weg.

Als het bovenstaande je aanspreekt, maak dan een afspraak. Telefoonnummer: 06-26196249 of stuur een e-mail naar: info@blessedbe.nl

Ik werk volgens de Wet op de geneeskundige behandelingsovereeenkomst (WGBO) en Wet Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG)

Ik ben trots en vereerd dat ik bij David Grand, PhD (www.brainspotting.com) zelf heb kunnen studeren. Kennis ontvangen vanuit “het brein waar het ontstaan is” resoneert heel diep bij jezelf. In maart 2017 heb ik bij hem Phase 3 gevolgd. En heb ik de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van Neurowetenschap uit eerste hand mogen leren bij Dr. Damir del Monte (www.damirdelmonte.de). In juni 2019 heb ik  Phase 4 bij David Grand gevolgd en advanced Brainspotting technieken geleerd.

Leuk moment tijdens de Phase 3 training maart 2017. De opdracht in mijn boek luidt: Dear Pepine, “The brain is a genius that likes to play”. David Grand

Het introduceren van David Grand en Damir del Monte tijdens de training, door Marie-Jose Boon, de NL Brainspotting Trainer, te Amsterdam.

Groepsfoto Brainspotting Phase 4, juni 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: