Praktijk Blessed Be – Pepine van den Berg

Is TE SNEL positief denken een goede strategie?

Ook ik zit veel op sociale media in deze tijd van de coronacrisis. Te veel eigenlijk, maar het is voor mij een manier om contacten te onderhouden met collega’s in binnen en buitenland. En ik ben ontzettend nieuwsgierig naar de verschillende invalshoeken.

Wat ik wel opvallend vind, is dat er ook een tendens is naar TE SNEL positief denken.

Wat bedoel ik daarmee?

Ik hoor nu al geluiden zoals:

 • Het komt uiteindelijk allemaal wel goed
 • We moeten ondanks alles positief blijven
 • Het zal wel een reden hebben
 • Dingen gebeuren niet voor niets
 • Kijk naar buiten mensen, het is lente!

Dit fenomeen heet: spiritual bypassing. Je stapt te snel over je ware gevoelens en emoties heen die er zijn. Je dekt ze als het ware toe.

Het is belangrijk om NU echt ALLES te voelen.

Ik merk dat ik ook door golven van emoties en gevoelens heen ga:

 • de ene keer voel ik angst
 • de andere keer voel ik verdriet
 • dan ben ik verdoofd
 • dan ben ik in de war
 • dan ben ik boos, ontzettend boos
 • dan voel ik me geconfronteerd met de gevolgen
 • dan ben ik strijdlustig en strijdvaardig
 • dan ben ik ineens optimistisch
 • dan ben ik ineens blij met mijn vrije tijd
 • dan ben ik hevig verveeld
 • dan weet ik het ineens niet meer
 • etc. etc.

Maar ik registreer al mijn gevoelens en emoties, ik voel alles wat er van binnen gebeurt. En ik laat de golven rustig door mij heen gaan en ben dankbaar dat mijn lichaam dit zo goed doet op dit moment. Ik mag alles voelen en ervaren. Ik ben er helemaal bij en het is de realiteit van het moment.

Doe ik de staande TRE oefening, mijn favoriet nu, en ik voel verdriet opkomen, dan laat ik de tranen de vrije loop. Heb ik een persconferentie van de overheid gehoord en mijn hartslag schiet omhoog en ik word bang, dan is dat ook helemaal ok.

Ik heb het dan niet nodig om positief te denken, ik heb het nodig om het gevoel van het moment er helemaal te laten zijn. Is dat gevoel weer weggeebt en ik ervaar weer een soort van opluchting DAN PAS, kan ik bij gevoelens als: het komt uiteindelijk wel goed, we krijgen steun, het zal een diepere reden hebben, etc. etc.

Natuurlijk geven mij deze gedachten ook HOOP, en hoop is altijd goed!

Lieve mensen, veel moed en kracht in deze bijzondere tijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: