Praktijk Blessed Be – Pepine van den Berg

Je reactie(s) op stress begrijpen, geeft rust!

Het is vaak heel eng om een flinke stress-reactie te ervaren:

  • je ademhaling zit hoog en is oppervlakkig
  • je hartslag is verhoogt
  • je spieren zijn gespannen
  • je bent aan het beven of trillen
  • je voelt je onrustig en/of angstig

Nog enger is het vaak als er helemaal geen aanleiding voor is om zo’n reactie te hebben. Je zit gewoon op de bank of je ligt in bed.

Je eerste reactie is: ik wil dat het stopt, het moet weg en ik wil dit nooit meer meemaken!

Je kunt dit ook ervaren wanneer ik een blokkade behandel. Ik leg bijvoorbeeld mijn hand op je zonnevlecht, in het kuiltje onder je borstbeen en ineens denk je: “wacht eens even, mijn hart gaat sneller slaan, ik krijg het een beetje benauwd etc.”

Het is eigenlijk een enorm cadeau dat je lichaam deze reactie laat zien, want ik ben dan bij je om je de ruimte geven deze sensaties toe te laten en vervolgens voel je dat het vanzelf weer wegzakt. De blokkade is opgelost en dit geeft weer vertrouwen in jezelf en in je lichaam.

Je lichaam is als een geschiedenisboek die opgedane spanningen, wanneer en waar dan ook, vasthoudt. En als er een goed moment is en rust: op de bank, in bed, of bij mij, dan gooit dat lichaam die spanning eruit.

Dus het is eigenlijk een hele gezonde reactie waar we niet voor weg hoeven te lopen, die we niet hoeven te vermijden of waar we bang voor hoeven zijn. Prooidieren in het wild ervaren continue deze reacties om zich op een uiterst onveilige plek, omringd door gevaar om opgegeten te worden, te kunnen handhaven. Zij laten dit toe en andere dieren vinden dit ook niet gek of raar of zwak.

Bij mij kun je bij wijze van spreken oefenen om zo’n golf van ontlading te kunnen volgen tot het einde en op een gegeven moment is het zo natuurlijk voor je dat je je stress-reacties gewoon in het moment kunt laten zijn en je lichaam dankbaar bent dat het zo’n ingenieus mechanisme heeft om je te helpen ontladen.

Dus met deze kennis hoop ik dat je jezelf een steeds grotere container kunt bieden om je gevoelde sensaties te kunnen laten zijn, zonder oordeel, zodat ze ook sneller opgelost kunnen worden.

Zou je hier begeleiding in willen? Ik help je graag.

Voor het maken van een afspraak kun je mailen naar info@blessedbe.nl, of bellen naar 06-26196249

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: