Praktijk Blessed Be – Pepine van den Berg

Tough love of gewoon liefde?

Eind jaren ’90 was ik zelf intensief in therapie om mijn vroegkinderlijke trauma te verwerken en te leren omgaan met mijn hooggevoeligheid. Maar ik leerde, achteraf gezien, ook een hele belangrijke les.

Clienten onthouden alles wat je zegt en pakken soms een kleine zin op en dragen dat hun hele leven mee.

De zin die bij mij ontzettend bleef hangen was: ‘jij zult nooit een goede therapeut worden als je niet kunt confronteren.”

En ik was van plan om therapeut te worden. In 1999 begon ik met de eerste module chakra therapie bij de Malva Opleidingen, toen nog in Gemert.

En ik was super allergisch voor confrontaties en confronteren, dus had ik een probleem, want dan zou ik nooit een goede therapeut worden. O O wat nu? Maar het is goed gekomen, gelukkig en ik weet nu waarom. En ik weet ook wat bij mij past, bij mijn persoonlijkheid, bij mijn clienten en mijn manier van werken.

De methode van confrontatie is regulier en alternatief nogal gangbaar en veel therapeuten zweren erbij. Het lijkt erop dat je eerst als het ware afgebroken moet worden, voordat je als een phoenix uit de as weer kunt verrijzen.

En het werkt bij heel veel mensen en mensen vinden het heerlijk om geconfronteerd te worden, dan voelen ze dat ze groeien dat ze over grenzen leren gaan, of ze juist leren aangeven en dat ze in beweging komen. Laat ik dat voorop stellen.

Bij een kleine doelgroep werkt het absoluut niet en krijgen ze er ballast en met name verwarring bij. Een term die hierbij gebruikt kan worden is hertraumatiseren.

Eind jaren ’90 wist ik niet dat ik vroegkinderlijk trauma had. Dit werd pas duidelijk toen TRE op mijn pad kwam eind 2012 en ik mij ging certificeren om Provider te worden.

Binnen de Engelstalige community is dit helemaal niet zo aan de orde, dat confronteren. Ik leerde juist dat alles goed was zoals het is. Dat je dat volgt. Ik vond iedereen ontzettend lief en aardig en ik voelde me daardoor juist groeien en bovenal veilig!

De liefdevolle manier van omgaan met jou, met je processen, met dat wat er is, was voor mij zo helend, zo helder en verruimend, ik voelde me ondergedompeld in een warm bad. Hetzelfde kwam ik tegen in de Brainspotting community en meest recent in de Britse community rondom OldPain2Go en de Blast technique.

De therapeutische houding van de “nurturing parent” (de verzorgende ouder) in plaats van de strenge ouder, die straft en beloont, past het beste bij mij.

Dus gewoon liefde in plaats van tough love. Geen omwegen!

En weet je dat dat soms best confronterend is? Ik sta er soms van te kijken. Ik doe mijn werk met ontzettend veel liefde en passie. Alles mag er zijn, ik hoef niet te zijn wie ik niet ben, onze energie stroomt, ons brein blijft “online”, we zitten in een prachtig helend veld en gaan voorwaarts!

Laat die phoenix, die je al bent, maar meteen verrijzen en laat die as maar zitten 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: