Praktijk Blessed Be – Pepine van den Berg

Wat als je geen comfortzone hebt?

Voor sommige mensen die te kampen hebben met chronische spanningen, pijn, ziekte, of trauma vanuit de vroege baby- of kindertijd, zijn sommige therapeutische interventies om te groeien mega verwarrend of dragen bij tot nog meer spanningen.

Een daarvan is, dat om te kunnen groeien, je te kunnen ontwikkelen, je uit je comfortzone moet stappen. Want daar gebeurt het allemaal.

Ik sta hier wel achter, want er schuilt zeker een waarheid in. Het is goed om dingen te doen, die je niet dagelijks doet, die je prikkelen, je mind stretchen, die je passie vergroot en doet oplaaien, waar je energie van krijgt.

Maar je hoeft van mij niet compleet uit je comfortzone hiervoor. Er zijn namelijk ook mensen die een lastige comfortzone hebben, die zelfs hun comfortzone als overprikkelend ervaren en er soms nauwelijks contact mee hebben.

Voor mensen met chronische pijn, ziekte, chronische spanningen, in meer of minder mate slaapproblemen hebben en zelfs hun bed als bedreiging zien, is een comfortzone al bijna onbereikbaar. Laat staan er uit stappen.

Maar vaak hebben deze mensen, inclusief mijzelf, een spirituele inslag. (lees hier mijn persoonlijke zoektocht naar rust en herstel) Het zijn vaak vechters, geven niet op, blijven zoeken naar dat wat ze rust geeft, en kunnen dan een diep geluk ervaren bij kleine dingen in hun kleine maar directe omgeving. Eindelijk even comfort, eindelijk even lekker in je vel. Ze kunnen ook een spirituele comfortzone hebben als het lichaam te veel pijn doet om in te verblijven. En emotionele pijn is ook pijn.

Het is dan een verwarrende boodschap om uit je comfortzone te moeten stappen om te kunnen groeien. Ik denk dat er meerdere wegen naar Rome zijn.

Voor mensen met een ingewikkelde comfortzone is het al goed om te werken aan je comfortzone als allereerste. Een fijne basis, een soort van ritme of regelmaat waar je je aan vast kunt houden, als een orkest waarvan alle instrumenten mooie muziek spelen. Een oefening als gronden alleen is niet genoeg, het is echt bouwen aan die fundering.

Voor mij is het standaard recept de drie r-en, regelmaat, rust en reinheid. Wanneer daar ook maar iets in hapert, is mijn comfortzone weg en ervaar ik vermoeidheid, spanningen en overprikkeling. Ik moet steeds terug naar mijn comfortzone in plaats van eruit. Want eruit ben ik zo, er in kost weer tijd en moeite.

Gelukkig heb, door de jaren heen, fijne tools zoals bijvoorbeeld TRE, de trauma en tension releasing exercises, geleerd om mij hierbij te helpen. Omdat ik zo enthousiast ben over deze methode geef ik al enkele jaren TRE workshops en individuele sessies.

Ja, je bent dan ingewikkeld voor je omgeving met je grenzen, je strakke planning, je oefeningen, wellicht dieet of whatever om je goed in je vel te laten zitten. Maar so be it!

Dan kun je groeien, je geest verruimen, tijd hebben om je gave te ontplooien en helemaal op jouw manier in te zetten, waar jij je prettig bij voelt.

Ik heb het ook gedaan, op mijn manier en ik moet mijn manier echt bewaken om er comfort blijvend in te kunnen ervaren. Helemaal fijn!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: