Praktijk Blessed Be – Pepine van den Berg

Wat is het verhaal achter je symptomen?

In het Engels klinkt het altijd nog veel beter: what is the story behind your symptoms? Dat maakt je gelijk nieuwsgierig en in het Nederlands is het bijna: waar is het fout gegaan? Mijn cliënten moeten bijna allemaal even schakelen en dat is helemaal niet erg.

Omdat ik tegenwoordig ieder gesprek in ga met deze nieuwsgierigheid verbazen mensen zich over wat ze in hele korte tijd, soms in een enkele zin allemaal vertellen.

En het is zo ontzettend waardvol!

Natuurlijk is hier een hele ontwikkelingsreis aan vooraf gegaan. Helemaal in het begin van mijn carrière deed ik de opleiding voor Chakra-therapie. En aan het einde van de opleiding had ik een hele klapper en mijn hoofd vol met specifieke behandelingen voor iedere klacht of symptoom denkbaar. Voor hoofdpijn die behandeling, voor buikpijn die behandeling, nou, noem maar op. Dus ik stemde mijn behandeling af naar het te bestrijden symptoom. Bijna zoals de reguliere geneeskunde behandelt.

Alleen behandelde ik uiteindelijk wel de hele mens want ik leerde al verbanden leggen tussen de symptomen en het grotere geheel. Maar dat duurt echt jaren om goed onder de knie te krijgen.

Fast Forward naar mijn psycho-sociale ontwikkelingsreis en ik begon mij vanaf 2013 zeer intensief te verdiepen in het behandelen van chronische stress en trauma. Brainspotting kwam op mijn pad en dan doe je eigenlijk zelf helemaal niks meer, maar laat je het het brein en het systeem zelf in evenwicht komen. Maar wel onder jouw gefocuste aanwezigheid. Het relationele aspect komt hier aan de orde. En ik leerde ook veel specifieker uitvragen, naar waar heb je last van? Waar kunnen we aan werken? Hoe voelt dat nu? En waar voel je dat? etc.

Ik associeerde Brainspots ook met een term die ik ergens anders had opgepikt namelijk: een Hamerse Haard. Dat is een ringvormige tekening op een hersenfoto wanneer iemand een emotionele, traumatische inslag heeft ervaren in zijn leven. En deze Hamerse Haard heeft tegelijkertijd een impact op je lichaam en psyche. En als het gevolg van de inslag treden er biologische programma’s in werking, die zonder ons ingrijpen een natuurlijke afloop kennen. Dr Hamer is de grondlegger van de 5 biologische natuurwetten en in 2017 ging ik de cursussen bij Mies Kloos volgen.

En hij ging als arts al te werk als detective. Hij behandelde geen symptomen, maar wilde weten wat er gebeurd was vlak voor de symptomen begonnen. Wanneer was de traumatische inslag? Wat was de inhoud van het conflict? Was het een ruzie, een scheiding, een ongeluk, een ontslag?

Deze manier van werken zette me nog meer op het spoor van hoe belangrijk het is om het verhaal te achterhalen om het vaak langlopende conflict en het bijbehorende biologische programma te begrijpen en op te lossen.

In 2019 ben ik gecertificeerd NEI-coach geworden en dan pluis je echt helemaal het verhaal uit achter de symptomen en integeer je wat er uit de test komt.

En als klap op de vuurpijl ben ik onlangs OldPain2Go practitioner geworden en daar heb ik het zogenaamde Brainbargaining geleerd. Je gaat niet alleen naar het verhaal. Maar je gaat een stapje verder en je gaat letterlijk in onderhandeling met het verhaal en de symptomen. De symptomen stammen vaak uit het verre of meer recente verleden. En je vraagt je vervolgens hardop af: Is dit nog wel relevant, is het nu nog belangrijk? Of is het een oud programma dat steeds wordt afgedraaid?

En als we samen tot de conclusie komen dat we dit hoofdstuk echt af kunnen sluiten dan gaan we dat doen. En starten we het vervolg van de OldPain2Go sessie om het signaal, het programma, of vastgezet patroon te verwijderen, in samenwerking met je onderbewustzijn, om zo de weg vrij te maken voor een veel betere kwaliteit van leven, wat ook maar moge zijn voor je.

Je symptomen vertellen dus jouw specifieke verhaal. Ik ben een en al oor. En laten we samen kijken of we de boodschap er achter begrijpen.

Enkele links:

www.brainspotting.nl (Brainspotting)

www.hoedegeesthetlichaamaanstuurt (site van Mies Kloos)

biologikanederland (Eniko Papp)

OldPain2Go (Steven Blake)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: