Praktijk Blessed Be – Pepine van den Berg

Creatief Opstellen

Onlangs heb ik de workshop Familieopstellingen in 1-op-1 situaties gedaan. En dit was een verdere verdieping van wat ik bij andere modaliteiten aan systemisch werk heb opgepikt.

Het gaat vooral ook over het bewustzijn dat wij in een collectief systeem of veld leven en dat dit collectief, met alle inhoud, onbewust op ons inwerkt.

Soms geeft dit een wrijving, een blokkade, een symptoom of een probleem. En een kenmerk hier van is, dat je niet begrijpt waarom je hier last van hebt of het maar blijft houden.

De vraag kan dan oprijzen: is deze ballast, dit probleem wel van mij? Of draag ik iets, uit loyaliteit, met mij mee, om het systeem in balans te houden?

Balans is een mooi woord, want met systemisch werk, willen we de balans in het systeem herstellen. Waardoor alle ballast weer op de plek komt waar het hoort. En het mooie is dat iedereen zijn eigen ballast kan dragen. Hier hoeven wij geen verantwoordelijkheid voor te nemen.

Om op te kunnen stellen werk ik met allerlei materialen, varierend van poppetjes, vloerankers, knuffels, symbolen, flessen, steentjes etc. Deze gebruik ik in een tafel opstelling of in de ruimte. Net wat het best passend is.

Gevoelens opstellen

Soms is het handig om met je gevoel te werken en dan gebruik ik de kaarten uit de set The Bears. Via deze kaarten krijg je contact met je gevoel, met de emoties die er spelen en zo ontstaat er vaak een hele spontane opstelling, wat heel veel rust en inzicht geeft.

Je gevoelens komen daardoor weer helemaal uit de knoop.

Neurologie

Zoals altijd vind ik de neurologie achter een methodiek heel belangrijk. En voor mij werkt het opstellingenwerk heel diep neurologisch door. Je maakt wezenlijk contact met een blokkade, deze zie je voor je in de ruimte en omdat we er contact mee maken, kan er een verwerking plaats vinden in het brein en in het lichaam. En komt er energie vrij die je weer aan andere mooie dingen kan besteden.

Ik werk volgens de Wet op de geneeskundige behandelingsovereeenkomst (WGBO) (pdf) en Wet Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG) (pdf)

%d bloggers liken dit: