Praktijk Blessed Be – Pepine van den Berg

Kun je wel verkeerd ademhalen? Je ademhaling vertelt je iets over de staat waar je in bent. Lees hoe je hier meer grip op krijgt.

In februari 2023 heb ik de 5-daagse level 2 van de Breathwork Masterclass van Kasper van der Meulen gevolgd. Het was een onvergetelijke ervaring en ik heb er voor mijn eigen persoonlijk proces ook heel veel uit kunnen halen. Zie mijn vorige blog.

Ik moet heel eerlijk toegeven, de ademhaling bungelde er een beetje bij voor mij. Ik had stiekem een hekel aan ademhalingsoefeningen en het enige wat ik van een ademhalingsoefening kreeg, was dat ik er buiten adem van raakte. Ik begreep natuurlijk wel het nut van een buikademhaling. En deze had ik ook wel onder de knie.

Ik leerde het werk van Kasper van der Meulen kennen tijdens een landelijke TRE dag. En ik was eerst niet van plan om te gaan, maar door steeds terugkerende vragen over de ademhaling en het corrigeren ervan dacht ik, ik ga toch maar eens mijn licht opsteken en eens kijken wat die Kasper in petto heeft. Bij de beschrijving van zijn masterclass was mijn interesse al gewekt omdat de polyvagaal theorie werd genoemd en ik aansluitingen zag bij het werken met trauma.

Dus volledig zonder verwachtingen ging ik er naar toe. En het oversteeg dus al mijn verwachtingen. Hij begeleidde de groep in ademwerk door de handpan te bespelen en het werken met muziek. Het tellen op de maat van de muziek, maakte het doen van een ademhalingsoefening zo veel makkelijker. En ook de opbouw van de oefeningen was dusdanig dat ik er van genoot en er voor het eerst ook voordeel van voelde.

Dus mijn interesse was gewekt en ik ging voor level 1 (o.a. de biochemische achtergrond van de ademhaling) en later voor level 2. We kregen filosofie, leerden afstemmen op wat iemand aan ademwerk nodig heeft, deden lichaamswerk (fasciarelease), maakten kennis met de voordelen van cacao en het microdoseren van truffel, leerden over veiligheid, dingen op een verhalende manier uitleggen, we kregen snijpracticum, leerden interventies met ademhalingsoefeningen doen en we leerden over het versnellingensysteem van de ademhaling (the gearsystem).

Het meest opmerkelijke wat ik als eerste leerde, of wat mij althans als eerste opviel was dat wij eigenlijk nooit verkeerd ademen.

We ademen naar de staat waarin we zijn. Als je dit even laat bezinken gaat er al een heleboel oordeel van af.

Wat zijn precies de staten: Je kunt in de staat zijn van vluchten, vechten, in flow zijn, kalm zijn en rusten.

En ieder staat heeft zijn eigen ademhaling. De hogere staten zijn door de mond en sympatisch, geactiveerd. De lagere staten zijn door de neus en kalm, parasympatisch.

Dus als je aan het rennen bent, dan past de vluchtstaat. Je ademt door je mond in en uit. En ook snel. Je bent aan het hijgen. En als je aan het boksen bent, dan past de vecht-ademhaling, door je mond in en je stoot bij een slag je adem uit via je mond en je maakt daarbij een geluid (HA). En als je rust dan past de ruststaat, je slaat geen acht op je ademhaling en deze gaat helemaal vanzelf, door de neus in en uit, en zit in je buik.

Je wordt je pas gewaar dat je “verkeerd ademt”, als de staat waar je in bent niet lijkt op wat er werkelijk aan de hand is. Je zit bijvoorbeeld rustig op de bank en je merkt dat je aan het hijgen bent. Of je ligt in bed, je wordt midden in de nacht wakker en je merkt dat je ademhaling hoog zit en je hartslag is versneld.

Nu weet je dat je lichaam zich dan in een bepaalde staat bevindt. En als je dit weet kun je dit gaan beinvloeden. Dit kun je doen door:

  • Je bewust te worden of je in gevaar bent? Ben je veilig?
  • Adem je door je mond of door je neus? Een neusademhaling bevordert al meer een gevoel van kalmte voor je systeem.
  • Je bewust je ademhaling te veranderen door een ademhalingsoefening naar keuze te doen. Bijvoorbeeld boxbreathing: 4 in, 4 vast, 4 uit, 4 vast. Of je verlengt je uitademing: 4 in, 4 uit, 4 in, 8 uit, 4 in, 12 uit door licht getuite lippen alsof je een veertje wegblaast. Hiermee activeer je ook de nervus vagus.

Wanneer je al langer door bepaalde omstandigheden in een bepaalde staat bent, dan gaat je lichaam dit als een vast spierspanningspatroon opslaan. Je borstkas kan aangespannen zijn, alsmede je middenrif, je schouders zitten vast en je kunt nekklachten ervaren. Ook al ben je in een andere staat, je lichaam werkt dan niet goed mee om in die staat van ontspanning te komen, omdat je nog zo aangespannen bent.

Dan is het handig om wat lichaamswerk te doen om je ademhalingsapparaat weer los te krijgen, zodat je letterlijk meer ruimte gaat ervaren en je weer vrijer gaat ademhalen. Je kunt zo ook beter je staten besturen.

Ik kan je hierbij helpen met lichaamswerk en we kunnen ook samen kijken en oefenen wat voor jou het beste in je huidige omstandigheden past.

Op deze manier is ademwerk een veilige en prettige ervaring!

Lees hier hoe je een afspraak kunt maken: https://www.blessedbe.nl/contact/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: