Praktijk Blessed Be – Pepine van den Berg

Psychosociale therapie

Psychosociale therapie is een breed begrip. In het algemeen is het een therapievorm waarbij je mensen helpt om hen op een andere manier te laten kijken naar hun probleem of klacht. Dit is een verschuiving van perspectief.

Dit is belangrijk omdat mensen vaak het gevoel hebben vast te zitten. Of in hun hoofd, gevoel en emoties, of in hun lichaam of allebei. Dit uit zich in bijvoorbeeld spierspanningspatronen in rug, borst, schouders en nek, vermoeidheid en andere (stress)verschijnselen.

Daarom is het ook mogelijk binnen de therapie om bijvoorbeeld een oefening te leren, waarbij je ervaart dat je spanningen oplost, daardoor ruimte gaat voelen, meer rust en uiteindelijk meer vitaliteit en veerkracht.

Het is een cliëntgerichte benadering vanuit het hier-en-nu, maar waarbij je ook terug kunt kijken naar gebeurtenissen in eerdere levensfasen.

Belangrijk is dat het zelfgenezend en oplossend vermogen bij de cliënt wordt geactiveerd.

De psychosociale therapie binnen mijn praktijk is met name lichaamsgericht en bestaat uit verschillende geïntegreerde therapievormen waaronder: traumatherapie o.a. TRE beoefening, ademwerk, bewustwording via de polyvagaaltheorie, lichaamsgerichte psychotherapie en we werken met de principes vanuit de neuro-emotionele integratie.

Met geïntegreerd bedoel ik dat ik werk vanuit jouw hulpvraag en daarbij komen we uit op wat op dat moment het beste bij je kan aansluiten.

Ik let daarbij scherp op je belastbaarheid en veerkracht van dat moment. Ook kunnen we daardoor besluiten dat een behandeling bij mij op dit moment nog niet het juiste moment is of ik ben niet de juiste behandelaar voor jou.

Ik werk aanvullend bij reguliere therapie (denk aan huisarts, psycholoog, fysiotherapeut, specialist, medicatie of andere vormen van hulpverlening). Mijn consulten zijn niet geschikt voor mensen met (acute) psychiatrische problematiek of zeer complexe ontwikkelingstrauma, zware depressie en verslavingen aan alcohol en drugs e.d ook in het verleden, dit zijn contra-indicaties. Hierbij is een intensieve multi-disciplinaire aanpak nodig, die ik binnen mijn praktijk niet kan bieden. Mijn consulten zouden dan binnen deze samenwerking vallen.

Ik werk volgens de Wet op de geneeskundige behandelingsovereeenkomst (WGBO)  en Wet Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG)

%d