Praktijk Blessed Be – Pepine van den Berg

Coronacrisis (na)zorg

[Geschreven op 26 maart 2020] Op dit moment ervaren we een crisis zoals we die nog nooit ervaren hebben: de coronacrisis. Het roept van alles in ons op en we raken getriggerd, hoe dan ook. Oude dingen kunnen omhoog komen en worden ge(her)activeerd.

En het einde van deze crisis is nog lang niet in zicht. De gevolgen van deze crisis zijn op dit moment aan het broeden, maar komen nog niet aan de oppervlakte. Uiteindelijk zal dit wel gebeuren en ik ben me hier heel erg van bewust.

Ik zit als therapeut niet in de frontlinie, ik moet net als iedereen thuis zitten. Maar ik ben mij wel alvast aan het voorbereiden op mijn taak om hulp te verlenen straks als het achter de rug is.

Waar hebben we allemaal mee te maken?

In eerste instantie met een collectief trauma. De crisis raakt ons allemaal.

We hebben ook te maken met stigmavorming. Als je corona hebt gehad, of je hebt bijvoorbeeld een Aziatisch uiterlijk. Dit is een heel vreemd verschijnsel. Je wordt niet meer gezien voor wie je bent. Je wordt gezien als “besmettelijk.” En er is shaming en blaming. Ik vind dit enorm kwalijk en mijn oproep hierin ook: Blijf iedereen zien, horen, insluiten en gebruik je gezonde verstand.

Blijf iedereen zien zoals die was voor deze crisis begon.

Dit raakt natuurlijk ook aan ons gevoel van collectieve (corona)angst op dit moment. Er is heel veel angst en angst is net zo aanstekelijk als een virus. Er is angst voor onszelf, onze financiële situatie, de kinderen en hun scholing, angst voor onze dierbaren, angst om ziek te worden en angst voor de dood. Dit is wellicht de eerste keer dat je deze gevoelens ervaart en dat kan ook al beangstigend zijn.

Laat de angst je in eerste instantie niet overnemen! Blijf gegrond en in het hier en nu, pas een gezonde leefstijl toe. En ga op (social)media-dieet. Pak je frisse lucht, je beweging en de zon waar het kan. Of beluister mijn ingesproken meditaties.

We hebben te maken met rouw en verlies. Je rouwt wellicht om een dierbare die overleden is en je hebt het hele afschuwelijke ziekteproces meegemaakt. Je rouwt om het verlies van een baan, je droomvakantie die in rook is opgegaan. Het is zwaar om deze gevoelens van rouw en verlies, wellicht voor de eerste keer, te ervaren.

Hiervoor was er al een groep kwetsbare mensen met hechtingsproblematiek, ontwikkelingstrauma, met angsten en depressies en post-traumatische stress verschijnselen. De een gaat er nu juist wel goed mee om en is al jaren bezig zijn of haar angsten en depressie te managen en is niet anders gewend. De ander raakt nog meer getriggerd en kan nauwelijks de situatie blijven managen met de minimale hulp die op dit moment beschikbaar is.

Elk nieuw trauma is een hertraumatisering.

De voorgaande zin resoneert voor iedereen anders en ik kan onmogelijk hier invullen wat deze crisis voor jou betekent in het groot en in het klein.

Ik wil wel laten weten dat ik er voor je ben als dit allemaal achter de rug. Ik sluit aan op waar je op dit moment behoefte aan hebt met alle tools en ervaring die ik inmiddels heb opgebouwd.

Mijn doopnaam is Petronella en dat betekent rots. Graag ben ik een rots in de branding voor iedereen die dit nodig heeft.

%d