Praktijk Blessed Be – Pepine van den Berg

HSP survivalgids – leer in 7 stappen effectief omgaan met je hooggevoeligheid

Wie ben ik?

Mijn naam is Pepine van den Berg, ik ben natuurgeneeskundig energetisch therapeut en TRE® provider. Ik geef al jaren met veel plezier lichaamsgerichte therapie.

Ik werk als zelfstandige in mijn eigen praktijk in Nijmegen: Praktijk Blessed Be.

Ook heb ik een man, twee gezellige jong-volwassen kinderen en run ik mijn huishouden zo goed en zo kwaad als ik kan. Ik probeer net als ieder andere werkende moeder altijd verschillende ballen in de lucht te houden. Als hooggevoelig mens is dat soms een uitdaging.

Na jarenlang geworsteld te hebben met mijn eigen hooggevoeligheid, heb ik geleerd er effectief mee om te gaan. Deze kennis wil ik met jou delen in dit boekje.

Deze gids heb ik in 2012 geschreven als weggever bij mijn voormalige nieuwsbrief. Ik heb sindsdien een enorme groei en ontwikkeling meegemaakt als mens en als therapeut, maar ik sta nog steeds achter deze 7 stappen en ze verdienen daarom een plek in mijn huidige blog.

Hulp op afstand nodig om te kunnen ontspannen en (overprikkeling) los te laten?

Dit kan via mijn Meditatie MP3’s. Je komt weer tot rust en bij jezelf.

Inhoudsopgave

20% van de bevolking is hooggevoelig                                             

Waar kun je als hooggevoelige allemaal last van krijgen?                 

Stap 1: erken voor jezelf dat je hooggevoelig bent                            

Stap 2: maak contact met je centrum en je gevoel                           

Stap 3: Ga voelen wat je wilt                                                           

Stap 4: Leg je hart erin!                                                                 

Stap 5: Spreek je uit, laat je horen!                                               

Stap 6: Zuiver reflecteren                                                               

Stap 7: Zuiver bewustzijn                                                               

Tot slot                                                                                          

20% van de bevolking is hooggevoelig

Wist je dat 20% van de bevolking hooggevoelig is? Ik weet uit ervaring dat dat knap lastig kan zijn. Het leven is behoorlijk snel geworden de laatste, pak weg, 30 jaar en er komen heel veel prikkels op je af. Denk aan:

 • Altijd bereikbaar zijn via telefoon en social media.
 • Veel geluid om je heen, denk aan reizen in openbaar vervoer, winkelen.
 • Proactief zijn is vaak een voorwaarde in je werk en je bent niet zo extravert. Je hebt vaak meer tijd nodig om dingen te formuleren en uit te spreken.
 • Je moet onder druk presteren en dat lukt helemaal niet, terwijl je wat je moet doen wel heel goed kan.
 • Je voelt je vaak verlegen.
 • Je wordt gek van alles wat je (aan)voelt. Meestal reageer je daar ook, soms ongevraagd, op met als gevolg dat je niet meer aan jezelf toekomt.
 • Alles moet beter, mooier, sneller en meer. Je voelt dat alleen maar als ballast.

Als hooggevoelig mens ben je anders ‘bedraad’ dan minder gevoelige mensen. Je zenuwstelsel staat als het ware scherper afgesteld. Daardoor komen er extra prikkels binnen. Je bent bijvoorbeeld ergens en je ruikt meteen wat er gegeten is, dat de muziek te hard staat, dat er een gespannen sfeer hangt, dat je gastvrouw gespannen is etc. Een minder gevoelig mens heeft alleen bijvoorbeeld de geur in de gaten en heeft van de andere dingen minder of geen last.

Het is een uitdaging om je met een gevoelig gestel je staande te houden. En vaak ook een worsteling. Graag help ik je hier meer grip op te krijgen.

Waar kun je als hooggevoelige allemaal last van krijgen?[

 • Spanningen
 • Onrust
 • Hoofdpijn en andere pijnen
 • Paniek en angsten
 • Ademhalingsproblemen, hyperventilatie
 • Je gaat steeds vaker dingen vermijden
 • Je raakt in de war, je weet niet meer waar je moet beginnen met het aanpakken van een probleem. Je kunt je moeilijk concentreren en je bent je focus kwijt
 • Je voelt je moe en lusteloos, je weet niet meer zo goed wat je wilt
 • Je gaat steeds meer eten, of minder
 • Je hebt geen zin meer in seks, omdat je liever met rust wordt gelaten.
 • Je ontwikkelt vage klachten
 • Je zit niet lekker in je vel, je voelt jezelf niet meer.

Misschien heb je andere klachten of ervaar je andere problemen, maar dit komt vanuit wat ik meemaak in de praktijk het meeste voor.

Je wilt toch ook weer kunnen genieten?

Daarom heb ik voor jou een HSP survival gids geschreven in de vorm van zeven stappen om, ondanks alle hectiek om je heen, beter bij jezelf te blijven. Dit is de enige plek die er toe doet, waar al je antwoorden liggen opgeslagen en waar je jezelf weer kan opladen. Daardoor kun je ook weer genieten. Want hooggevoelig zijn is niet alleen vervelend, het is ook leuk! 

Voor mijn tips ben ik dicht bij mijn werk als energetisch therapeut gebleven. Van oorsprong ben ik chakra-therapeut (ik behaalde mijn Malva diploma in 2001) en de chakra’s zijn voor mij nog altijd mijn favoriete uitgangspunt binnen de energetische therapie. Er zijn zeven hoofdchakra’s en ze hebben de kleuren van de regenboog.

Chakra’s zijn ronddraaiende velden van energie in je aura en ieder chakra heeft zijn eigen psychologisch werkgebied. Hoe beter je in dit gebied functioneert, hoe beter dit chakra het ‘doet’. Ben je er niet zo goed in, bijvoorbeeld bij jezelf blijven, eerste chakra, dan raakt dit chakra een beetje van slag, geblokkeerd.

Dus daarom geef ik je voor iedere stap een gedegen stukje chakra-filosofie mee, zodat het klopt met je hele wezen. Lees verder en ontdek in 7 stappen hoe je effectief met je hooggevoeligheid om kan gaan.           

Stap 1: Erken voor jezelf dat je hooggevoelig bent.

1ste chakra, kleur: rood, element: aarde

Weet je al van jezelf dat je hooggevoelig bent, of durf je er nog niet zo goed voor uit te komen? Dat is heel begrijpelijk want het voelt een beetje als uit de kast komen. Wie wil er nou als te gevoelig gezien worden in deze tijd? 

Maar denk je dat je een watje bent? Echt niet! Dat is het grootste misverstand dat er is. Want jij kunt bijvoorbeeld met je wijze blik en scherpe intuïtie iedere situatie doorzien,  je weet al lang wat er speelt en hoe dingen opgelost moeten worden. Het wordt tijd dat jij je stem vindt en laat horen!

Pas wanneer je echt voor jezelf erkent dat je hooggevoelig bent, dan kun je er naar gaan leven. Dan kun je een zucht van verlichting slaken, ophouden met zijn wie je niet bent en eindelijk je leven inrichten op de manier die bij je past. Hooggevoeligheid is niet iets wat over gaat. Je hebt het niet je BENT het.

Oefening: ZIJN doe je met heel je lichaam. Luister naar je lichaam, zak in je lichaam, adem diep uit, voel waar je op zit, ligt, voel je voeten op de grond. Heb hier zo vaak mogelijk aandacht voor. Kijk om je heen, waar je bent, voel je veilig en geborgen bij jezelf. 

Wanneer je je overprikkeld voelt, neem dan je ademhaling waar. Voel hoe je in-, en uitademt en je komt weer helemaal bij jezelf. Laat alles wat je niet kan gebruiken via je voeten de aarde instromen.

Stap 2: maak contact met je centrum en je gevoel

2e chakra, kleur: oranje, element: water

Dit moet voor jou niet zo heel moeilijk zijn, ware het niet dat je je waarschijnlijk nogal eens overspoeld voelt door je gevoel. Het gevolg hiervan is dat je snel in je hoofd schiet. Je duikt in je ratio om je gevoel te verklaren, te vermijden of goed of fout te praten. Je kunt ook emotioneel worden. 

Kortom: je zoekt je veiligheid niet in je ZIJN, zoals hierboven, maar in je hoofd en daar kan heel wat plaatsvinden. In je hoofd gebeuren er vaak dingen die in werkelijkheid helemaal niet (gaan) gebeuren. Toch kun je hier veel gevoelens en emoties bij ervaren.

Waarom zou je weglopen voor je gevoel?  Het is van jou en heeft je heel veel te vertellen. Nou, trouwens niet zo heel veel… 

Gevoel kent twee smaken: een ja-gevoel, of een nee-gevoel, het is fijn of het doet pijn etc. Wanneer je te veel over je gevoel nadenkt, of er volgt een emotie uit dan ben je alweer in je hoofd geschoten. Kom dan weer terug bij je centrum (je onderbuik) en bij je gevoel.

Tweede chakra is ook het gebied van het genieten, je levensenergie, je kracht, je power, je passie en je seksualiteit. Op deze plek kunnen zijn en voelen geeft een extra boost aan je energie en je creativiteit. Daar zit je ongetwijfeld vol mee, laat het stromen!

Oefening:om goed je gevoelens te kunnen ervaren is het van belang jezelf te trainen in een buikademhaling. Je gaat zitten of liggen en je laat even alles los. 

Op een inademing laat je je buik bol worden, je beweegt verder niets, en op een uitademing laat je je buik weer inzakken. Dit kun je overal doen en oefenen. Je komt zo al heel snel tot rust en bij jezelf.

Stap 3: Ga voelen wat je wilt

3e chakra, kleur: geel, element: vuur

Vanuit de  ja of nee, het fijne gevoel of de pijn, kun je de eigenlijke behoefte die je voelt formuleren. Waar heb je behoefte aan? Wat wil je? Wil je eerder weg bij een drukke bijeenkomst? Is er een grens bereikt? Heb je behoefte om alleen te zijn? Wat moet je doen om iets voor jezelf aangenamer te maken? 

Vanuit je gevoel ga je dus voelen wat je wilt. Je weet vaak niet wat je wilt, maar je voelt vaak wel wat je wilt. Dan komt het ook aan op het durven doen

Begin heel klein. Zo omzeil je je eventuele angst. Het hoeven niet gelijk de levensveranderende dingen te zijn. Begin klein, respecteer de kleinste behoefte die hebt en vraag erom, doe een voorstel of zeg gewoon nee. En voor je het weet gebeuren de grote dingen in het verlengde daarvan 

Derde chakra staat voor zelfvertrouwen, voor ego in positieve zin, jij hebt ook een volwaardige plek in deze wereld. Je bent er al, dus neem je plek met hart en ziel in!

Oefening:visualiseer een (kaars)vlammetje en plaats dat in het kuiltje net onder je middenrif. Dit is je zonnevlecht. Op een inademing laat je het vlammetje groter worden en op een uitademing verspreid je het vuur. Laat dit vuur je hele zonnevlecht reinigen en opladen.

Stap 4: Leg je hart erin!

4e chakra, kleur: groen, element: lucht

Deze stap gaat over jezelf verbinden. Eerst verbind je je met jezelf door de voorgaande stappen, daar is geen speld meer tussen te krijgen. Van daaruit ga je de verbinding aan met je omgeving. Het vierde chakra gaat over verbinding, houden van, liefdesrelaties, de band met je familie en vrienden, je eigenwaarde. 

Wanneer je van jezelf houdt dan respecteer je je eigen gevoelens en verbind je je ermee. Als hooggevoelig mens, kun je deze verbindingen ook zeer intens voelen en doet het extra pijn wanneer er een verbinding verbroken wordt. 

Wanneer je de verbinding vanuit jezelf aangaat met je omgeving dan voelt dat heel zuiver voor de ander. Je hebt niet voortdurend het wijzende vingertje naar de ander, maar je wijst eerst naar jezelf. Daardoor hoeft de ander niet in de verdediging te schieten of zich aangevallen te voelen en kan niet anders dan dat je volledig wordt geaccepteerd voor wie en wat je bent. Je hebt je kwetsbaar opgesteld en de andere partij kan niet anders dan dit accepteren. 

Oefening: om in contact te komen met je hart en de liefdesenergie van je hart, hoef je niets anders te doen dan je aandacht te vestigen op je hart. Deze zit in het midden van je borst. Adem rustig in en uit via je hartstreek en voel wat het doet. Dit kun je ongemerkt overal doen. Kijk hoe de energie verandert in je omgeving en in het contact met de mensen met wie je bent. Een leuke oefening.

Stap 5: Spreek je uit, laat je horen!

5de chakra, kleur: blauw, element: ether

Het voorgaande wat je gelezen hebt is een intern proces en er is al heel veel gebeurd. Vanuit het zijn, het voelen, het willen en het houden van, ga je je uitspreken. Je woorden passeren je hart en wat je spreekt is pure expressie van jezelf. Je zult merken dat je misschien minder woorden nodig hebt. De kwaliteit van de woorden die je bedenkt in je hoofd is anders dan die je hebt op voelen borrelen vanuit jezelf. 

Er is veel angst rondom spreken en dingen benoemen. Neem hierin ook weer hele kleine stapjes. Je bent het misschien nog niet gewend om je diepste zelf uit te spreken, om je behoeften, wat jij nodig hebt en wat jij wilt voor jezelf helder te hebben en te vertellen. Maar oefening baart kunst. Vooral omdat je zuiver communiceert vanuit jezelf zonder de ander te veroordelen zal het steeds makkelijker gaan. Het is jouw manier van communiceren. En dit zal op heel weinig weerstand stuiten.

Oefening: ga zitten en adem rustig in en uit. Op een uitademing produceer je een klank: een o, a, e, of iets wat je prettig vind. Je laat de klank helemaal vanuit je basis en buik opborrelen en via je keel laat je de klank vrij. Hier ga je mee door net zo lang als je prettig vindt. Je kunt ook mantra’s of liedjes zingen of ohm reciteren. 

Stap 6: Zuiver reflecteren

6e chakra, kleur: indigo, element: licht

In dit chakra komt het reflecteren aan bod, het heldere weten, de stem van je intuïtie. Er is rust in je hoofd en geen gepieker. 

In deze rust zul je als hooggevoelig mens, flitsen van inzichten krijgen, zomaar ineens. Je bent ergens, je komt ergens mee in contact en je krijgt informatie. Je ontvangt beelden, je hoort woorden, of je weet het gewoon ineens. 

Het kan heel verwarrend zijn om hiermee om te leren gaan. Dit is een proces op zich, waar je in het begin niet altijd even blij mee bent. Ik wilde het in ieder geval niet. Waarom kon ik nou niet ‘gewoon’ zijn. Ik vond het ook heel eng en ben heel lang heel angstig geweest. Bang in het donker, bang om alleen te zijn, bang om dingen te ondernemen. Ik zag vage dingen waar ik bang voor was en voelde dingen die andere mensen niet voelden. Niet bepaald een pretje. 

Maar ik heb geleerd mijzelf af te sluiten voor al deze indrukken. Toen ik eenmaal besloten had voor mijzelf dat ik niet meer alles wilde zien, voelen en weten is het ook opgehouden. Wanneer ik het wel nodig heb, bijvoorbeeld in mijn werk, dan zet ik ‘het’ weer aan. Je wordt anders doodmoe. Je kunt er helemaal niets mee. Iedereen is verantwoordelijk voor zichzelf en heeft zijn eigen lessen te leren. Hoe graag je iedereen ook van iedere valkuil zou willen behoeden.

Wanneer je je indrukken kunt gaan inzetten voor je werk, je gebruikt je intuïtie om belangrijke keuzes te maken of routes uit te stippelen, dan wordt het ineens leuk en heb je een extra tool in handen om je leven gemakkelijker te maken. 

Oefening: Om je derde oog te activeren, steek je een kaars aan of een theelichtje en je kijkt een poosje in het vlammetje. Dan sluit je je ogen en dan zie je het vlammetje ineens voor je, achter je gesloten oogleden. Blijf net zo lang ‘kijken’ tot het beeld vervaagd en dan kun je het nog eens herhalen.

Stap 7: Zuiver bewustzijn

7e chakra, kleur: violet, element: kosmisch licht

We hebben nu bijna alle stappen doorlopen en komen nu uit bij de laatste stap.

De laatste stap is zuiver bewustzijn, een rustige geest een kalme mind, STILTE. 

Voor jou als sensitief persoon is het heel belangrijk deze ruimte voor jezelf te bewaken en in te nemen. Het is jezelf voelen als je zuiverste (licht)vorm, terwijl je stevig in contact bent met je aardse vorm. 

Neem vaak tijd om weer tot rust te komen, neem ruimte om alleen te zijn en op te laden. Onthoud dan dit gevoel en zet het om je heen neer. Dit is jouw eigen veilige stukje afbakening, dat je voortdurend bewaakt. Ben je het fijne gevoel kwijt, dan weet je dat er iets gebeurt is wat over je grenzen heen gaat. Kom dan weer bij jezelf, doorloop de stappen en zo kom je in een positieve vicieuze cirkel. 

Door dit vaak te doen, zal het steeds sneller gaan en kun je jezelf in de gekste en drukste situaties steeds langer en met veel plezier handhaven, net zoals ik. 

Oefening: Neem vaak de tijd om zuivere stilte te ervaren. Kom helemaal tot rust bij jezelf, in je lichaam en in je geest. Laat los, voel de ruimte die ontstaat. Voel je zuivere bewustzijn en voel wat dat met je doet. Deze staat kun je bereiken door vaak te mediteren bijvoorbeeld. Neem van te voren een goede gronding in acht. Dan kom je ook weer goed terug en voorkom je dat je gaat zweven. 

Tot slot

Het volgen van deze stappen is een proces op zich. Soms duurt het even voordat je een stap ‘te pakken’ hebt, en je zal merken dat andere stappen veel natuurlijker aanvoelen en al snel geïntegreerd zijn in je leven. 

Ik voer de stappen dagelijks en soms enkele malen per dag uit. Het is voor mij een noodzaak om in deze tijd en als hooggevoelig mens overeind te blijven. Zo blijft het leven leuk en kan ik blijven genieten van de kleine dingen. 

Merk je dat je moeite hebt met het uitvoeren van de stappen, stuit je op een bepaalde blokkade? Worstel je met bepaalde klachten of problemen in relatie tot je hooggevoeligheid? Maak dan een afspraak voor een energetische behandeling.

Een energetische behandeling heft de blokkades in de chakra’s en je energieveld op. Spanningen en oude ballast worden afgevoerd. Je ervaart een diepe ontspanning. Het is dan makkelijker om bij jezelf te komen en te blijven. 

Hartelijk dank voor het lezen!

Warme groet, Pepine van den Berg

Praktijk Blessed Be

Graafseweg 274 

6532 ZV  Nijmegen

Telefoonnummer: 06-26196249 info@blessedbe.nl www.blessedbe.nl

Meer lezen?

Hoog Sensitieve Personen – Elaine N. Aron

Licht op de Aura – Barbara Ann Brennan

Handboek Chakrapsychologie – Anodea Judith

Hoogsensitiviteit als kracht – Carolina Bont

[

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: