Praktijk Blessed Be – Pepine van den Berg

Hoe ik van neusademhalen meer kracht en energie kreeg.

“Alle dieren ademen door hun neus als ze slapen en zich inspannen, alleen wij mensen ademen door de mond” ~ James Nestor

Ja, jullie kennen mij inmiddels al wel. Het duurt even voordat kennis bij mij indaalt en ik enthousiasme ga voelen voor een bepaalde zienswijze. In het begin heb ik altijd een, hopelijk, gezonde dosis scepsis en dan moet ik het een aantal keren van een aantal verschillende kanten horen en dan gaan doen. En dan komt het resultaat en ben ik verkocht!!

Dit keer ben ik het experiment neusademhalen aangegaan. Je zult wel denken: “ik adem toch door mijn neus?’ Maar ik heb het over altijd door je neus in- en uitademen. Dus ook bij inspanning.

Ik was een echte ‘hijger’. Ik heb altijd als excuus gebruikt dat mijn longen een optater hebben gekregen na mijn vroeggeboorte en dat hebben ze ook. Maar ik had me er al bij neergelegd met het gevolg kortademig bij inspanning, hyperventilatie en bij iedere inspanning via de mond ademhalen.

Ik heb ook een geschiedenis van chronische vermoeidheid en weinig kracht. Ik hoef maar echt iets zwaars op te tillen en ik ervaar paniek, heel gek. Veel is trauma-gerelateerd, daar heb ik ook aan gewerkt. Maar deze X-factor: de neusademhaling bespreek ik ook graag met jullie.

Eerst hoorde ik van iemand over het boek: “het nieuwe ademen” van James Nestor. Hij heeft ook podcasts, dus je hoeft niet meteen het boek aan te schaffen. Diegene plakte haar mond af tijdens het slapen en dat vond ik in eerste instantie nogal heftig klinken. Maar ik slaap met mijn mond dicht en snurk niet, dus het dichttapen van mijn mond, had voor mij niet zoveel toegevoegde waarde.

Voor veel mensen heeft het wel een toegevoegde waarde en verbetert het de nachtrust en het energieniveau daardoor aanzienlijk. Laat je van te voren even goed infomeren als je dit wilt gaan toepassen.

Hier beschrijft James Nestor de techniek van het mondtapen: https://youtu.be/4Nxi2kDcZx4

Een paar maanden later ging ik de ademcoach opleiding doen en daar kwam ook het belang van neusademhalen aan bod, het blijkt dat je neus is om te ademen en je mond is om te eten, cru gezegd.

Je neus is geniaal:

  • Het regelt de frequentie van je ademhaling. Het duur wat langer voordat de lucht je longen bereikt dus je ademt langzamer en dieper. Je ervaart minder stress en je wordt kalmer. Doe maar eens alsof je iets heel lekkers ruikt. Doe dit bewust en je vult je hele buik en borst. Je ervaart minder stress en je wordt kalm.
  • Het regelt de temperatuur en bevochtigd de lucht voordat het de longen bereikt.
  • Het filtert de lucht.
  • Er wordt stikstofmonoxide geproduceerd in de neus (Nitric Oxide, NO). Dit is een bacterie/virus doder, het zorgt ervoor dat de bloedvaten in je longen ontspannen en verwijden. Ook je neus blijft beter open.
  • Je ademt minder CO2 uit. Dit zorgt ervoor dat er meer CO2 in je lichaam zit. CO2 zorgt dat zuurstof zich bindt aan de hemoglobine in je bloed en zo vervoert wordt door je hele lichaam. Dit zorgt ook voor een bloedvatverwijding. (en lekkere warme handen is mijn ervaring ;))
  • Er wordt hierdoor ook meer energie (ATP) in je cellen geproduceerd, dus krijg je meer energie!
  • Je neus ademt uit zichzelf soms meer door het ene neusgat en dan weer het andere. Dit is heel normaal en wordt ook als vanzelf geregeld en heeft ook te maken met de werking van je zenuwstelsel. Soms meer sympatisch en dan weer meer para-sympatisch.

Hoe cool is dat!!

En voor mij klopt dit echt. Ik heb meer energie gedurende de dag en kan ’s avonds ook echt nog wel een was wegwerken of een ander klusje doen. Iets wat ik dan pas de volgende dag kon doen, of moest uitstellen tot ooit, en dat kan ik nu meteen dezelfde dag nog doen. Dus ik heb meer energie om uit te geven.

Ik houd dus de hele dag mijn mond gesloten, ook tijdens het sporten, fietsen, traplopen, en andere vormen van inspanning. Het is wel iets waar ik eerst steeds op moest letten, maar nu vind ik het een raar gevoel als ik mijn mond open houdt. Wanneer de situatie er om vraagt adem ik wel uit en/of uit via mijn mond. En er zijn hele fijne ademhalingsoefeningen waarbij je uitblaast of een ffffff geluid maakt, en natuurlijk is dat ook fijn. Maar ik houd afgezien daarvan met name mijn mond dicht.

Hoe kreeg ik er ook meer kracht van?

Dit komt door de tongpositie in je mond. Bij neusademhaling ligt het puntje van je tong tegen je voortanden en raakt het je gehemelte achter je voortanden. Voor de rest ligt je tong ontspannen in je mond en je kaken zijn ook ontspannen. Je hoeft je kiezen niet op elkaar te zetten. Alleen je tongpunt ligt dus voor in je mond.

Je houding verbetert hierdoor. Probeer maar het maar eens. Je mond dicht en voel je houding en dan je mond open en voel dan je houding. Ik merk dat ik inzak. Mijn borst zakt in en ik voel krachtverlies in mijn borst en armen.

Mijn experiment

Ik begon met neusademhaling de hele dag en nacht en tijdens inspanning en had het best wel moeilijk in het begin hoor. Het was niet makkelijk en ik was zelfs af en toe goed benauwd. Maar ik nam rustig meer lucht in mijn longen, daar kan echt veel in hoor en zette mijn borstkas naar alle kanten uit en ik accepteerde mijn hogere hartslag. Je herstelt ongelofelijk snel.

Het was een heel leuk experiment, met als gevolg meer energie, meer kracht in mijn armen en borst en een verbeterde conditie. Dus het is geslaagd en ik ga er zeker mee door!

Heb je ook interesse om te kijken wat ik voor je kan betekenen ten aanzien van je ademhaling. Hetzij met tips, hetzij met lichaamswerk en/of oefeningen Dan help ik je graag!

Meer lezen?

Conact: https://www.blessedbe.nl/contact/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: