Praktijk Blessed Be – Pepine van den Berg

Hoe ik mijn weerstand tegen koudetraining overwon!

Zoals je aan de foto’s kunt zien heb ik een ontwikkeling doorgemaakt wat betreft mijzelf blootstellen aan kou. Het was een hele interessante ontdekkingstocht.

De eerste foto is genomen van mijn allereerste ijsbad in februari van 2023. Toen deed ik level 2 van de breathwork masterclass van Kasper van der Meulen. En de tweede foto is genomen op 23 april van 2023, dus ongeveer 2 maanden zitten er tussen. Ik deed een adem- en ijsbadworkshop bij Elke Dieks.

Ik heb altijd een gruwelijke hekel aan kou gehad. Ik heb ongeveer 15 jaar geleden een keer een lezing van Wim Hof bijgewoond, hij was 1 van de sprekers die ik die avond gehoord had en ik was niet echt enthousiast. Toen kwam mijn zoon 2 jaar geleden thuis met verhalen over de Wim Hof methode en hij zei: “mam, ik val heel snel in slaap met zijn ademhalingstechniek”. Nog steeds was ik niet enthousiast en bleef ik bij mijn eigen standpunt dat ik mijzelf niet ga martelen met kou. Ik houd van zachtheid en warmte. En ik heb/had een hekel aan ademhalingsoefeningen.

Maar ik word op de een of andere manier altijd met zachte kracht bepaalde richtingen opgeduwd en toen bevond ik mij tijdens de ademopleiding ineens tussen voormalig Wim Hof instructeurs en cursisten. Zij hadden ervaring met koudetraining en konden vertellen over de avonturen die ze met Wim Hof op expeditie in Polen hadden meegemaakt. Ik raak altijd enthousiast van verhalen en ineens begon mijn interesse te ontwaken.

En er stond een ijsbad nemen op het programma, dus ik dacht: “why not”? Ik ga ervoor en ik voelde me ook veilig genoeg met al die ervaren mensen om mij heen.

Dus zonder al te veel poespas en na een korte voorbereiding heb ik mijn eerste ijsbad genomen. Hevig ademend om mijzelf te reguleren in die kou. Met name de mentale overwinning hierna had het meeste indruk op me gemaakt. Best een levensveranderende ervaring. I did it!

Maar wat had ik nou precies gedaan? Ik had nog steeds niet echt een goed idee. Dus eindelijk na al die jaren heb ik me in de Wim Hof methode verdiept, zijn boek gelezen en ik ben nu podcasts aan het luisteren.

En wat schetste mijn allergrootste verbazing? Wim Hof heeft net als ik ook een geboortetrauma. Hij is een eeneiige tweeling en zijn moeder wist niet dat ze in verwachting was van een tweeling. Toen zijn moeder was bevallen van zijn broer, wisten ze niet dat Wim nog diep in de buik zat. Toen ze er achter kwamen en ze met spoed nog eens moest bevallen, riep zijn diepgelovige moeder uit: “lieve god, laat hem leven en ik zal zorgen dat hij een missionaris word.” Hij kwam paars en slap ter wereld, maar heeft het gered. En hij is inderdaad een man met een missie!

En hij was net als ik een kind wat boeken verslond en al heel spiritueel was op zijn 12e. Ik was net zo.

Dus nu was ik op een dieper level overtuigd dat wat hij te zeggen heeft hout moest snijden en de kennis over de voordelen van koudetraining kwamen eindelijk zonder weerstand bij me binnen.

Ik nam de beslissing om opnieuw een ijsbadtraining te doen in combinatie met ademhaling. En ik vond het super leuk om dit samen met mijn zoon te doen. Hij had me tenslotte al eerder willen overhalen, dus we gingen samen. Heel bijzonder!

De voordelen van koudetraining zijn:

  • je traint de kleinste spiertjes van je bloedsomloop, die je normaal gesproken nooit zou trainen. Je doorbloeding verbeterd en daardoor verbeterd de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen.
  • je activeert die primitieve delen in je hersenen die je helpen om je homeostase te bewaren. Je lichaam wil altijd op 37 graden blijven dus dat gebied moet wat harder gaan werken om je lichaam op temperatuur te houden.
  • in het brein en zenuwstelsel worden neurotransmitters aangemaakt, de boodschappers van de neuronen. Dus je maakt ook weer nieuwe neurotransmitters aan, met name endorfine. Endorfine zorgt ervoor dat je minder gevoelig wordt voor pijn, het verminderd angst, verhoogt je weerstand en zorgt voor een geluksgevoel.
  • je immuunsysteem wordt geactiveerd en je zelfgenezend vermogen.
  • het werkt daardoor ontstekingsremmend.
  • Je kunt beter tegen de kou
  • het verbeterd je slaapkwaliteit
  • bruin vet wordt geactiveerd en je verbrandt wit vet.
  • het geeft een enorme mentale boost! Een overwinning voor jezelf.

Maar zoals met alles zijn er contra-indicaties. Wees verstandig! Heb je twijfels, zoek dan even uit of je in jouw specifieke geval met koude mag trainen. Google je aandoening in combinatie met Wim Hof training of vraag het even na.

Wat ik doe in het dagelijks leven is koud afdouchen. Dus ik begin lauw-warm en als laatste spoel ik mijzelf koud af ongeveer een minuut, anderhalve minuut of 2 minuten.

Ik denk er over na om een badje te kopen net als op de foto om in de tuin te zetten en dan kan ik wanneer ik wil in het koude water gaan zitten.

Ik voel dat ik er baat bij heb zowel mentaal als fysiek en dat zorgt in mijn geval ook voor meer energie!

Het is een heel avontuur, maar ik vind het super leuk en inspirerend dat ik dit uiteindelijk toch in mijn leven omarmd heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: