Praktijk Blessed Be – Pepine van den Berg

Hoe navigeer je het veranderingsproces?

In mijn vorige blog/vlog ging het over waarom veranderen zo moeilijk is. Maar wanneer eenmaal het veranderingsproces is ingezet hoe navigeer je dit dan, zodat het weer een blijvende verandering wordt?

  1. Accepteer een beetje chaos

Wanneer je aan het veranderen bent, zoals een gewoonte, je bewustwording is aan het veranderen, je bent er klaar voor om de volgende stap te nemen en begint er ook daadwerkelijk aan. Besef dan dat een beetje chaos er bij hoort. Wanneer je je kamer gaat opruimen, dan is het ook eerst een troep.

2. Zorg voor jezelf tijdens de spannende momenten

En eigenlijk is het “troep, chaotische gedeelte” het engste stukje. Want wanneer het een beetje spannend of ronduit angstig wordt, dan ben je geneigd om weer in het platgelopen spoor terug te vallen. Dus accepteer dat het erbij hoort, adem in, adem uit, doe wat ontspanningsoefeningen of luister naar fijne muziek, houd een dagboek, journal bij of bespreek het met iemand uit je vangnet. Als je echt in het diepe springt is het fijn als er onderweg ook iemand klaar staat met een kopje thee en een luisterend oor. Je bent alvast super goed bezig!

3. Geef jezelf onderweg schouderklopjes

Je vergeet zo snel hoe het eerst was, wanneer de verandering is doorgevoerd, dan ben je al bijna vergeten hoe “het vroeger was”. Dus wanneer je kleine overwinningen onderweg behaalt, of je krijgt alvast glimpsen van hoe het is als de verandering helemaal is doorgevoerd, of je ervaart hoe je geholpen wordt op je pad door kleine synchroniciteiten of toevalligheden, sta er dan bij stil en geef jezelf een schouderklopje, glimlach en zeg: “yes”!

4. Moe zijn hoort er bij

Veranderen kost heel veel energie. In mijn vlog hierover zei ik dat het brein het liefste energie bespaart, omdat het heel veel energie gebruikt. En je bent nu op onbekend terrein aan het verkennen en je piketpaaltjes aan het inslaan en dat kost energie. Ook de hobbels navigeren onderweg, de chaotische toestanden, klein of groot, je grote en kleine angsten en spannende momenten, kosten ook allemaal energie. Dus schrik daar niet van, het hoort erbij. Dus je zelfzorg mag ook op dit terrein goed ingericht worden. Voldoende rust en slaap, gezond eten, jezelf begrenzen. En ondertussen nog steeds die stip op de horizon waarnemen en voelen, want daar doe je het voor!

5. Genieten als de verandering helemaal is doorgevoerd.

Het is zo fijn om een verandering, een nieuwe gewoonte helemaal te hebben doorgevoerd. O, wat is dat fijn en wat hoort dit toch bij je! Geniet er van, wees het je ook helemaal bewust. Het heeft even wat voeten in de aarde gehad, maar je hebt het fantastisch gedaan! Wees helemaal trots op jezelf.

Kun je een steuntje in de rug gebruiken bij welk veranderingsproces dan ook? Ik help je graag.

Hieronder de video die ik hierover heb gemaakt:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: