Praktijk Blessed Be – Pepine van den Berg

Wat ik ontdekte over piekeren

Wat is het toch een raar probleem: piekeren of je zorgen maken. De hele dag door gaan er gedachten door je heen. En niet denken is bijna een ongewoon fenomeen.

Denken mag en kan constructief zijn. Het brengt je naar oplossingen. Maar wat als die “plaat blijft hangen” en je er echt last van begint te krijgen:

 • je slaapt slechter, want je kan of niet in slaap komen of als je tussendoor wakker wordt, kun je niet meer in slaap komen.
 • je stemming wordt negatiever of somberder
 • je voelt een negatieve spiraal
 • je voelt dat je niet meer ‘uit’ gaat en je constant in de activatie modus zit.
 • oude (gedachten) patronen van vroeger komen ineens terug en steken vervelend de kop op.
 • de kritische stemmetjes klinken ineens harder.

Ik schrijf uit ervaring. Op een keer had ik het weer. Een rothumeur en hele oude gedachten/angsten van vroeger staken ineens de kop weer op. Ik had een (voor mij) traumatische aanvaring met iemand gehad, die ik niet had zien aankomen en ik was er helemaal van ondersteboven.

Dus ik was volop in de piekerstand. En in mijn geval houdt dat dan zeker een dag of 3 aan. Door al mijn jaren aan zelfreflectie en trauma-verwerking had ik het idee opgevat om hier nu eens bewust in te gaan zitten.

Wat gebeurt er nou eigenlijk?

Er gebeurde niet zozeer veel in mijn hoofd an sich, behalve die maalstroom aan piekergedachten. Maar er gebeurde des te meer in mijn lichaam. Ik was compleet gespannen en wist bijna niet meer waar ik het zoeken moest. Ik was helemaal overprikkeld.

En dan is dit nog een duidelijk aanwijsbaar geval.

Soms is het helemaal niet zo duidelijk waarom je zo aan het piekeren bent en je er last van begint te krijgen.

Wat ik ontdekte was, dat wanneer ik zo in mijn hoofd ga zitten en mijn piekergedachten nergens over gaan en ik me negatief voel, ik overprikkeld en gespannen ben.

Wat ik heb geleerd tijdens mijn TRE opleiding (een opleiding gericht op lichaamsgerichte traumaverwerking) was: een aangespannen psoas (een set spieren heel diep gelegen in het lichaam), geeft onrustige gedachten.

Plus dat een gespannen lichaam zich als het ware klaarmaakt om te vechten of te vluchten en dan blijft het hoofd ook “aan”.

Dus daar ga ik vervolgens wat aan doen, want daar heb ik grip op. Allereerst word ik mij bewust van mijn gespannen zijn en ik ga dan bewust aan het werk met mijn lichaam om te ontspannen en/of die nerveuze energie te ontladen.

 • dit kan een TRE oefening zijn
 • ontspanningsoefeningen doen
 • werken met je ademhaling
 • sporten en bewegen
 • dansen
 • je op de een of andere manier lekker uitleven

Als het maar fysiek is. Daarna komt er een verschuiving in je denken, word je meer gefocust, je onderbuikgevoel is weer geactiveerd en er komt meer helderheid en compassie voor jezelf, verbinding met jezelf en je positieve hulpbronnen.

Dus dan hoef je je gedachten of stemming zelf niet te onderzoeken, want dat kan soms alleen nog maar meer spanningen opleveren.

Dus wat ik leerde was via het ontspannen/ontladen van het lichaam, ik de vicieuze cirkel van het piekeren doorbrak.

Heb je moeite met het doorbreken van deze vicieuze cirkel? Dan kan ik wellicht iets voor je betekenen. Neem contact op via info@blessedbe.nl en wellicht tot gauw!

Meer lezen?

TRE: https://www.blessedbe.nl/tre/

Lichaamsgerichte therapie: https://www.blessedbe.nl/therapie/

Meditatie en oefeningen: https://www.blessedbe.nl/meditatie-mp3s/

Contact: https://www.blessedbe.nl/contact/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: